Hernia: onderrug of nek?

herniaDe meest typische symptomen van een hernia zijn pijn in het bekken en de lenden.

Hoesten, niezen en persen kan de pijn doen toenemen omdat de druk in de wervelkolom verhoogt. Maar ook pijn in de onderrug en nekpijn komen bij deze discusaandoening veelvuldig voor:

Pijn aan de onderrug:
Een discushernia staat niet altijd synoniem voor pijn in de rug. Maar als de patiënt rugpijn heeft, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. De meeste hernia’s doen zich voor in de rugholte, ter hoogte van de onderste of lumbale wervels. Een hernia in dit gebied wordt dan ook een lumbale hernia genoemd. De scherpe lage rugpijn kan heupklachten veroorzaken.

Nekpijn:
Wanneer een zenuwwortel in de nek bekneld raakt, spreken we van een nekhernia of cervicale hernia, die zich uiteraard manifesteert ter hoogte van de nekwervels. Bij deze hernia straalt de pijn uit naar de arm. De patiënt ervaart een prikkelende huid van de arm, ondervindt krachtverlies in zijn arm of hand of voelt deze slapen. Meestal is er geen pijn in de nek zelf.

Hernia en slecht slapen
Het spreekt voor zich dat hernia patiënten door de rugpijnen en uitstralingspijn vaak slecht slapen. Tot slot kan de druk op en slijtage aan de lumbale wervelzuil plaatselijk een ontsteking veroorzaken en zelfs de zenuwwortel beschadigen, met mogelijke ochtendstijfheid, verlamming of zelfs gevoelsstoornis tot gevolg.

Artikels en tips

  • Oefeningen bij hernia?

    Vroeg begonnen is half gewonnen. Hoewel een hernia niet altijd kan worden voorkomen, bewijst een preventieve discushernia behandeling in vele gevallen haar nut.

    Lees meer

  • Hernia L4 L5?

    Een hernia ontstaat meestal ter hoogte van de onderste lendenwervels, meer bepaald tussen de 4de en de 5de lendenwervel (L4-L5) of de 5de lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).

    Lees meer